събота, 18 юни 2016 г.

Бързи макарони с домашно сирене


Какво правиш като се върнеш от дълъг път, гладен като куче, а в хладилника ти няма нищо, освен малко доматен сос, но пък в куфара ти има цяло кило домашно сирене?

Сигурно това. Да, Загреб ме изненада с домашното си свежо сирене, от което просто не можех да не си взема за у дома. Още първата вечер трябваше да проверя дали наистина е онзи "панир" - свежото сирене, което не се разтопява и разпада на огън...

Оказах се права. Не само вкусно, но и с онези качества, които го правят толкова лесно за готвене...Ох-ох...


ПРОДУКТИ:

Пълнозърнести макарони (или такива от елда, или каквито обичате)
2 чаши доматен сос (или 2-3 свежи домата, настъргани на ренде)
1 ч.л. семена кимион
щипка асафетида
1-2 ч.л. млян кориандър
шепа листа сминдух
2-3 скилидки чесън по избор
около 100 гр. панир
свеж босилек за украса

ПРИГОТВЯНЕ:

Загрейте малко мазнина (олио или гхи) в дълбок тиган. Добавете кимиона да изпука, а после доматения сос. Оставете доматите да изгубят суровия си аромат и добавете останалите подправки. Когато сосът е готов, добавете към него сварените макарони и разбъркайте.

Междувременно, нарежете панира на кубчета и леко го запържете до златисто в малко гхи. Ако нямате панир, нищо, и обикновено сирене става, но не за готвене. Просто си го натрошете върху макароните, ако искате.

Според Аюрведа, комбинацията от обикновените макаронени изделия и доматени сосове хич не е добра, затова аз избирам макарони или спагети от елда или боб Мунг. Има ги вече дори и в Лидл, което е огромно удобство. В края на краищата кой не обича такива неща?

Да ви е сладко!

Няма коментари: