петък, 7 август 2015 г.

Пури





Това е традиционно ястие от северна Индия и се сервира обикновено с някакви сухи зеленчукови кърита, които се пълнят в надутата пура. Но са вкусни и просто сами по себе си, със сирене или някакво сладко чатни.













1 чаша пълнозърнесто брашно
1 с.л. грис
1/2 ч.л. сол
около 1/2 чаша вода
олио ии гхи за пържене

Смесете всичко и замесете меко тесто. За да не ви лепне, намазнете дланите си, а и така тестото ще се получи по-добре. Покрийте с къроа и оставете да поседи около 30 мин до 1 час.
Разделете тестото на 10 равни части и от всяка оформете топка, а после я разточете на диск с диаметър около 15-20 см. Колкото по-равен и кръгъл е дискът, толкова повече ще се подуят пурите. 


Сгорещете много олио и пускайте всеки диск един по един. В началото той ще потъне на дъното, но бързо ще изплува на повърхността и ще се издуе.





 Обърнете когато се позлати от едната страна. Не ги оставяйте дълго, изпичат се за секунди. Не се притеснявайте, ако в началото не се подуват. Просто трябва да улучите консистенцията на тестото и наистина дисковете да са кръгли. Ако искате пък да са по-хрупкави, към тестото добавете и 2 с.л. оризово брашно.

Няма коментари: