сряда, 9 септември 2015 г.

Лесен дал от боб мунг и леща




Далът си е дал - би трябвало да присъства ежедневно в менюто ни, особено, ако сме вегетарианци.

От всички видове бобови, бобчетата Мунг са най-тачени в Аюрведа, защото са лесно смилаеми, нямат кой знае какъв вкус и лесно поемат ароматите на останалите продукти и подправки.







ПРОДУКТИ:

1/2 чаша цепен боб Мунг
1/2 чаша цепена червена леща
3 чаши вода
1/2 ч.л. куркума
1 ч.л. семена кимион
2 домата
щипка асафетида

ПРИГОТВЯНЕ:

Сварете мунга и лещата с куркумата. Когато са почти готови, в отделен тган загрейте малко мазнина и когато се сгорещи, добавете семената кимион.Когато запукат, добавете асафетидата, разбъркайте и добавете пюрираните домати. Оставете да поври, докато изври излишната течност, посолете, поперчете и излейте във врящата леща. Разбъркайте и оставете на огъня още около 5 мин или докато ястието е напълно готово.

Тук също може много да импровизирате, защото това е само основна рецепта за дал. Оттук, според Вашата доша и вкус, има много подправки, които може да добавите...

Сервирайте горещо с плосък хляб.

Няма коментари: