четвъртък, 13 август 2015 г.

Кафа диета



Всъщност, диета е силно казано. Просто има храни,които увеличават Кафа, независимо каква доша сме по рождение. Вата, Питта или Кафа, всеки може да се претовари, ако често яде такива храни. Някои храни пък намаляват Кафа, затова се препоръчват за Кафа, но и за всички други, на които Кафа им е претоварена или искат да отслабнат. Кафа, както Вата и Питта, са принципи и влияния, затова всеки е податлив на Кафа дисбаланс.




Тъй като Кафа е съставена от елементите земя и вода, то в телата ни това е представено от мастната тъкан и течностите в организма. За да стопим мазнини, изхвърлим няколко килограма и излишните течности, трябва да ядем Кафа-намаляващи храни, Логично е.

И така. Основен принцип в Аюрведа е, че подобното увеличава подобното, затова ако задържате вода не яжте храни, които са воднисти, тежки и мазни. Кафа е и студена, затова и трябва топлина и енергия. Това означава не тежка храна, пълна с калории, а топла, лютива, пикантна храна, която дава вътрешен огън. И като стана дума за калории, ресторантската храна, всякакви бързи закуски, дюнери, пици, банички, сладки – забравете за тях. Ако не заради здравето си, то поне заради калориите.

Не се подвеждайте по външния вид или първичния вкус на храните. В Аюрведа храната има послевкус (раса) и влияние върху телесната температура (випак), които се проявяват след смилане на храната. Така киселото мляко, което на пръв поглед охлажда (а и го консумираме повечето студено), след като се смели загрява.

ХРАНИ НАМАЛЯВАЩИ КАФА (препоръчителни)

Плодове – леки, хрупкави като ябълка, круша, сливи, ягоди и други берита, праскови
Зеленчуци – също леки и хрупкави, много зеленолистни и горчиви (спанак, лапад, коприва, ряпа…)
Зърнени – ръж, ечемик, просо, елда, камут, царевица
Бобови – леща, боб, слънчогледови семки, тофу и яйца
Напитки – билкови чайове, особено с джинджифил, соево мляко, разредени плодови сокове
Подправки – мед, всички подправки, но особено с лютив и горчив вкус и такива, които стимулират храносмилането като джинджифил, чили, чесън, кимион, черен пипер, сминдух, куркума, червен пипер, люти чушлета

ХРАНИ, УВЕЛИЧАВАЩИ КАФА (да се избягват или хапват много рядко)

Плодове – сладки, тежки и сочни плодове като банани и портокали, ананас, фурми, смокини, авокадо, кокос, пъпеши и диня
Зеленчуци – сладки и прекалено водни зеленчуци като краставица, домати, тиквички, сладки картофи, тиква
Зърнени – пшеница и ориз
Белтъчни – всички ядки, меса,  морски продукти, сирена
Напитки – алкохол, млечни, газирани
Подправки – захар, други подсладители включително кленов сироп, сол
Мазнини – най-добрите са слънчогледовото нерафинирано масло и гхи, желателно да не са студени (в салати или като заливки, а минали термична подготовка)

Не се плашете. Все пак храните от втората група не са препоръчителни, а не изцяло забранени. Ако имате добро храносмилане, нито тиквичката, нито динята ще ви навредят,а и със сигурност проблемите с теглото и задържането на течности не е в тях. Все пак, ако проблемите ви са сериозни, може би е разумно да се придържате строго към такава диета за известно време, докато не постигнете подобрение. След това използвайте здравия си разум.


Няма коментари: