понеделник, 31 август 2015 г.

Балансиране на Вата


Вата са съставени от въздух и пространство и характеристиките на тези два елемента могат да се забележат във всичко. Индивидите, в чието пракрити (вродена комбинация от елементите) преобладава Вата доша обикновено са дребни, слаби, със суха коса. Те говорят бързо, движат се бързо, в смеха им има лекота, лесно се сприятеляват. Те спят леко и обичат топлото време. промяната им е присъща.



"Чарака самхита" - основният текст по Аюрведа, - описва Вата като: сухи, грапави, студени, леки, дребни, постоянно движещи се, груби и некотролируеми.

Когато Вата е в баланс, тези черти се проявяват в творчество, ентусиазъм, изобретателност. Но съшите тези характеристики лесно могат да станат в повече: хранене със суха, студена храна, студени напитки, стоене на студено и ветровито, липсата на дневен режим, прекалено много пътуване, както и прекалена умствена умора изкарват вата извън баланс.

Признаци, че Вата е излязла извън баланс са: прекалената тревожност, притеснение, неспокойствие, усещането за загуба на контрол, умората, съчетана с неспособност за отпускане, трудности със заспиването, неспокойният сън, сухата и лющеща се кожа, изсушаване на косата с цъфтеж на краищата, напукните устни, сухота в гърлото, газове в червата, нередовност на храносмилането (запек), неспособност за отпускане и постоянна нужда да се движи, усещане за отнесеност, намалено внимание и памет.

За да се балансира Вата и да се върне към нормалното си състояние, трябва да се следва Вата-балансираща диета и начин на живот. По принцип Аюрведа разчита на противоположностите, за да неутрализира изкарващите извън баланс ефекти.

ВАТА БАЛАНСИРАЩА ДИЕТА

Сухотата на Вата може да се балансира с влажни храни, студенината - с топли, сготвени храни, лекотата - с тежки, мазни храни. Трябва да се избягват студените питиета и храни, сухите храни, особено неща като крекери и пуканки, боб, както и други храни с горчив, лют или стипчив вкус.

Зърнени: амарант, овес, киноа, ориз и пщеница. При приготвянето на каши, желателно е те да са по-редки, с повече вода.
Избягвайте: бял хляб, обикновен бял ориз, елда, жито, сушено, царевица, просо, овес, ръж

Плодове: авокадо, всякакви берита, череши, кокос, лимони, лимети, грозде, манго, портокали, папая, праскови, ананас, сини сливи, накиснати стафиди, задушени ябълки
Избягвайте: диня, кайсии, канталуп, нар. сухи плодове, червени боровинки

Зеленчуци: аспержи, моркови, зелен боб, тиквички, грах, сладки картофи - задължително сготвени
Избягвайте: цвекло листа, градинска жлъчка. зеле, лук, суров грах, патладжан, картофи, бели гъби, домати, ряпа, камби, алабаш, карфиол, керевиз, манголд, листно салатно цвекло

Варива: червена леща, боб Мунг, мунг-дал (цепен боб мунг), боб Адзуки, жълт грах, черна леща (всички сготвени, докато омекнат)
Избягвайте: зрял боб, кафява леща, соя, нахут, черен боб

Млечни: масло, сметана, прясно сирене, извара, кисело мляко (сготвено в ястие), айрян, пълномаслено мляко
Избягвайте: млечни, продавани в магазините и на прах

Мазнини: студенопресовани масла от орехи, сусам, зехтин и гхи
Избягвайте: царевично олио, смесени растителни, животински мазнини, особено свинско и козе месо (и мазнини)

Ядки: почти всички, но накиснати предварително във вода

Подправки: босилек, черен пипер, кардамон, канела, карамфил, кимион, джинджифил, сминдух, ким, риган, джоджен, синап, индийско орехче, корички от лимон и портокал, розмарин, мащерка, куркума, черна сол
Избягвайте: суров чесън и лук, кетчуп, майонеза, горчица, обикновена сол

Подсладители: мед, кафява, сурова захар
Избягвайте: топлинно обработен мед, изкуствени подсладители, бяла захар


Няма коментари: