понеделник, 31 август 2015 г.

Дабълс - по-добрият вариант от хамбургерите







Със сигурност, Дабълс не е от най-здравословните храни, защото включва пържени мекици. Но пък и мекиците могат да бъдат направени по-здравословно - зависи от брашното, мазнината. Така или иначе, ако ви се дохапват мекици, пробвайте Дабълс, а ако обичате неща като хамбургери и сандвичи, Дабълс може да е по-добрият избор...






Дабълс е традиционна "улична" храна в Тринидад и Тобаго. Напоследък тя е станала много популярна и в Америка. Името идва от двете мекици ("дабълс" означава "двойка"), между които има пълнеж от нахутено къри и сосове.

Мярнах Дабълс във фейсбук - нещо си там, че е новият хит сред уличните храни в Маями и други големи американски градове. Разбира се, кой друг, ако не американците, да заобичат нещо нездравословно. Мекиците наистина не са от здравословните храни - тесто, мазнина, пържене...Но както и с пиците, те едва ли могат да се избегнат изцяло.

При силен храносмилателен огън, няма какво да ви притеснява. Някоя и друга домашно приготвена мекица от дъжд на вятър няма да ви навреди. Аз лично не ям мекици, а и като дете рядко са ме глезили с такива неща. 2-3 пъти в годината обаче, признавам, някоя реклама като тази може и да ме изкуши. Не знам защо, реших да експериментирам и да видя какво ще се получи, Какво ли не прави човек в името на експеримента!

Традиционните мекици за Дабълс са от тесто с мая. Но аз направих индийските "батура" - пълнозърнести мекици без мая. Пълнежът от къри си е ястие само по себе си, а съчетанието му с два вида чатнита (традиционно един доматено лютив сос и сладникъв от манго) дава една наистина вкусна комбинация. Не съжалявам, че експериментирах и със сигурност ще имам предвид тази "камфърт" храна, ако някога ми се дояде нещо по-така...

ПРОДУКТИ:

За мекиците:

2 чаши пълнозърнесто брашно или брашно от лимец
1 чаша кисело мляко
1/2 ч.л. захар
1/2 ч.л млян кимион
1/2 ч.л. куркума
1/2 ч.л. черен пипер
щипка сол
вода
малко олио

Замесете полутвърдо тесто. Разделете го на топки, големи горе-долу колкото орех. Разточете ги или с ръце раздърпайте всяка топка на диск и изпържете в силно загрята мазнина.

За пълнежа:

1 кутия 800 гр нахут, или 1 чаша сух, накиснат за през нощта и сварен
1 лук
2-3 скилидки чесън
1 ч.л. семена кимион
1/2 ч.л. куркума
1 1/2 с.л къри
сол и черен пипер на вкус
прясна зеленинка - джоджен, магданоз, босилек

Загрейте малко мазнина в тиган. Когато се сгорещи, добавете кимиона, оставете да изпука и добавете куркумата, после лука и оставете да се позлати. Добавете чесъна, кърито и сварения нахут с малко вода. Оставете да изври течността, посолете и поперчете. Свалете от огъня.


Вземете една мекица, поствете около 2 с.л. от нахутеното къри, и по 1 с.л. от двата вида сосове ако имате. Можете да използвате някои любим ваш сос. Аз използвах домашно-направен сладко-кисел сос, в който добавих прясна червена люта чушка за пикантност и домашно проготвено манго чатни, което е с по-сладникъв вкус.Покрийте с още една мекица.

Това е. Комбинацията от мекица с това къри все пак е по-добра от мекица със сирене или мед, защото е по-лесно смилаемо и пълноценно откъм хранителни вещества. Сервирано с голяма зелена салата става още по-добро.

Да ви е сладко!



Няма коментари: