сряда, 16 септември 2015 г.

Балансиране на Питта


Пита са съставени от огън и вода.  и характеристиките на тези два елемента могат да се забележат във всичко. Индивидите, в чието пракрити (вродена комбинация от елементите) преобладава Пита доша обикновено не нито много дребни, нито високи, не са нито слаби, нито дебели, а пропорционално развити. Обикновено са амбициозни, уверени в себе си, имат предприемачески дух. Не обичат прекалените горещини.

"Чарака самхита" - основният текст по Аюрведа, - описва Пита като: горещи и леко мазни, остри и парещи, течни и кисели, свободно течащи, лютиви.

Пита излиза извън баланс от прекалено лютиви и пикантни храни, прекалено топли обстановки и климати, нередовно хранене, гладуване, прекалено излагане на слънце или горещина, емоционална травма.

Признаци, че Пита е излязла извън баланс са: постоянно нетърпение и раздразнителност, критицизмът, вманиачаването в работа или проект, прекалено ранно събуждане и неспособност да заспи отново, повишената раздразнителност или чувствителност на кожата, косопад, нетолерантност към хора или ситуации, избухливост, жажда, чувство за горещина, сарказъм и заядливост, склонност към спорове.

За да се балансира Пита и да се върне към нормалното си състояние, трябва да се следва Пита-балансираща диета и начин на живот. По принцип Аюрведа разчита на противоположностите, за да неутрализира изкарващите извън баланс ефекти.

ПИТА БАЛАНСИРАЩА ДИЕТА

Горещината на Пита може да се балансира с хладни, непикантни  храни, .От всички дои, именно Пита обича лютичкото, пикантното, алкохола, кафето...и това допринася за здравословните им проблеми. Пита трябва да наблягат на по-простите и сурови храни в подходящото за тях време. От друга страна, Пита не трпят да бъдат наставлявани, затова и за тях е много трудно да спазват режим. Би било добре Пита да се хранят в спокойна обстановка, за да успокоят лудешкото си темпо. Единствено те могат да ядат и късно вечерта, стига храносмилането им да е добро и не бива да остават гадни, защото стават изключително раздразнителни.

Зърнени: ечемик, овес, ориз Басмати и пшеница.
Избягвайте: кафяв ориз, елда, царевица, просо, ръж, защото са по-загряващи, както и големите количества ориз по принцип.

Плодове: ябълки, круши, сладки портокали, кайсии, ягоди, диня, пъпеши, малини, грозде, нар, стафиди, фурми, ананас, сини сливи..
Избягвайте: кисели плодове, грейпфрут, папая, праскови, ревен

Зеленчуци: зелен боб, къдраво зеле, бели картофи, краставици, пащърнак, грах, брюкселско зеле, зеле, карфиол, гъби, бамя, кресон, тиква, маруля, броколи; по-рядко спанак, моркови, праз, царевица,
Избягвайте: цвекло, лук, репички, домати, патладжан, хрян

Варива: кафява леща, боб Мунг, мунг-дал (цепен боб мунг), нахут (жълт и черен), жълт грах, зелен грах
Избягвайте: червена леща, тур дал (подобно на жълтия грах, но по-мазно)

Млечни: прясно непреварено мляко, гхи, нискомаслена сметана
Избягвайте: млечни, продавани в магазините и на прах, мътеница, твърди сирена и кашкавал

Мазнини: кокосово, соево и слънчогледово масла
Избягвайте: бадемово, сусамово, синапено масло, както и смес от растителни мазнини

Ядки: слънчогледови семки и тиквени, но като цяло рядко и в ограничени количества

Подправки: кимион, джоджен,мента, резене, копър, шафран, кориандър, листа къри, куркума, аджвайн
Умерено: кардамон, канела, джинджифил, босилек, ким, ванилия, гарам масала, индийско орехче
Избягвайте: суров чесън и лук, кетчуп, майонеза, горчица, обикновена сол, чили, черен пипер, асафетида, дафинов лист, риган, синапено семе, мащерка, розмарин

Подсладители: кафява, сурова захар, кленов сироп, фруктоза, концентрирани плодови сокове, фурми
Избягвайте: мед, изкуствени подсладители, бяла захар


Все пак, не забравяйте, че всичко опира до самонаблюдението и да откриете сами кои от храните ви влияят най-зле и ако е необходимо да ги ограничите временно или завинаги. Аюрведа не е рецепта, която може да се следва сляпо, а е по-скоро начин да останем свързани със себе си и нуждите си по всяко време.

Няма коментари: