сряда, 16 септември 2015 г.

Сусамени хлебчета

Хлябът е символ на споделянето, Есента също е сезон на споделянето. Ако стомахът ни смила зърнените нормално, имаме късмет, защото те изграждат оджас - същността на всяка тъкан и клетка оджас е синоним на подхранване в Аюрведа, а то се изтощава от горещините през лятото.

Брашното от лимец е по-малко глутен и по-лесно смилаемо от обикновеното, а сусамът дава малко топлина на хлебчетата и ги прави прекрасни за по-хладните есенни вечери. Тъй като всеки хляб е изсушаващ за храносмилателната система, добре е да г хапвате с някаква супа като просто го потапяте в нея - както си обичаме...


ПРОДУКТИ:

6 чаши брашно от лимец
1 чаша кисело мляко
1-2 с.л. ленено семе натрошено
1 ч.л. бакпулвер
1 с.л. олио
1 ч.л. захар
щипка сол
1 чаша сусам

ПРИГОТВЯНЕ:

Смесете всичко без сусама. Замесете тесто, което не е много твърдо. Намажете формички за мъфини с гхи или олио и ги напълнете с тестото Изпечете във фурната, като по средата на печенето извадите и поръсите със сусама.



Няма коментари: