четвъртък, 17 септември 2015 г.

Полу-суров ябълков пай




Сурово, сурово, сурово...суровото винаги е добре, освен ако не е съвсем добре. Не че има нещо лошо в суровите ябълки, например, но за пай струва ми се, че леката им топлинна обработка е наложителна.

Важното е, че блатът е отново суров и този път беше по-перфектен от всякога. Просто започвам да се чудя защо е необходимо да се пече, когато един такъв пай без печене първо е много по-здравословен и натурален, второ - със сигурност по-лесен, отколкото чуденето дали ще се опече или не...



ПРОДУКТИ:

2 чаши домашно приготвена гранола (мюсли, овесени ядки)
12 фурми
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. канела
1 с.л. джинджифил на прах
1 чаша вода
3 ябълки
1-2 с.л. кокосово масло или гхи

ПРИГОТВЯНЕ:

Смелете в блендер фурмите с малко вода, докато стане лепкава консистенция. Половината от това смесете с овесените ядки. Аз използвах домашно приготвена гранола, в която имаше малко сини сливи и стафиди и беше леко запечена, но ако използвате обикновени овесени ядки, би било добре да ги запечете леко на сух тиган или и тях да смелите с половината фурми в блендер. Може да добавите малко мед, ако искате да ви е по-сладко. На мен обаче сладостта от фурмите ми е повече от достатъчна. Добавете половината канела, 1-2 с.л. кокосово масло или гхи и по желание 1 ванилия. Смесете добре всичко и го разложете във форма за пай или каквато ви харесва. Оставете в хладилника да се стегне.

Ябълките нарежете на парчета, добавете лимоновия сок, джинджифила и останалите фурми и канела, и задушете докато леко омекнат и пуснат сок. След като изстинат, изсипете върху блата. Поръсете с карамелизирани кокосови стърготини. Добре е да постои малко в хладилник преди да го ядете, за да попие блатът от аромата на ябълките.

Няма коментари: