неделя, 30 август 2015 г.

Лазаня с ечемик и печени чушки



В сезона на чушките е напълно нормално всичко да съдържа чушки...А и кой не ги обича? Хайде, не ви ли трепва нещо от аромата на току-що изпечени чушки? Нима не ви обхваща носталгия, когато знойните летни вечери се наситят с аромата на трескавата подготовка за зимата - лютеници, туршии, чушки?

Аз зимнина не правя, защото обичам прясното, но виж чушки ям и то в изобилие.
Тази запеканка, която кръстих "лазаня", макар да не съдържа тестени листи е само още един начин да си хапнем чушките и зърнените храни.



ПРОДУКТИ (за 2 порции):

1 чаша накиснат във вода за през ноща ечемик
5-6 опечени червени чушки
1 ч.л. млян кимион
2 ч.л млян кориандър
1/2 ч.л. куркума
1/4 ч.л. асафетида
1 червена люта чушка (по желание)
1 зелена люта чушка (по желание)
1 ч.л. Пита чурна (смес от подправки за Пита доша, каквато съм аз)
пресен босилек, джоджен, магданоз.
сол и червен пипер на вкус

ЗА ЗАЛИВКАТА:

1 чаша кисело мляко
щипка сол
шипка сода бикарбонат
щипка сминдух
вода,ако е необходимо

ПРИГОТВЯНЕ:

Добавете подправките и лютите чушлета към накиснатия и омекнал ечемик. Добавете 1 сл. олио. Разбъркайте.


В намазана с мазнина тавичка подредете ред чушки, ред ечемик и така докато свърши количеството. Последният ред отгоре е от чушки. Ако ще използвате заливка, пригответе я. Ще я добавите, когато ястието малко се е задушило. Ако няма да използвате заливка, поръсете
отгоре с галета и запечете в предварително загрята фурна за около 20-30 мин. Ако имате заливка, залейте малко преди да е готово и печете още около 10 минути.

Украсете както ви харесва, нарежете на парчета и сервирайте. За да не ви се разпада, изчакайте малко ястието да се стегне преди да го нарежете.

ЗАБЕЛЕЖКА:
Ечемикът е сух и студен, затова е най-подходящ за Пита и Кафа, но може да извади от баланс Вата.
Лютите чушки са сухи и горещи, затова Пита трябва да внимава с тях, както и Вата. а Кафа може да сложи и повече, ако ги обича.
Киселото мляко, когато се консумира вечер може да има слуз-образуващ ефект. Наблюдавайте се: ако сутрин се събуждате със запушен нос или нещо подобно след като сте яли кисело мляко на вечеря, въздържайте се от консумацията му вечер или заменете с кисело мляко от други, не-животински млека.

Няма коментари: