събота, 15 август 2015 г.

Самоси



Любимите на всички за всички времена самоси! Имам чувството, че рецепти за самоси има толкова, колкото хора, които ги обичат. Традиционни индийски снаксове,, самосите наистина са любими на всички, защото са вкусни и хранителни, а тези тук са и нискокалорични, защото са печени на фурна. За по-лицеприятен търговски вид трябва да се направят от бяло брашно, но тъй като аз не използвам такова....резултатът са тези малко сивкави на вид самоси. Вкусът им обаче хич не е пострадал от това!





ПРОДУКТИ:

За тестото:

5 с.л. брашно от лимец
1 с.л. грис
1 с.л. овесено или друго брашно
1 ч.л. олио
1 ч.л. семена кимион
1 ч.л. ким
1/2 чаша кисело мляко

За пълнежа:

100 г картофи - сварени и маначкани
100 г моркови, настъргани
100 г зелен грах
100 г панир / сирене
магданоз
щедра щипка прясно настърган джинджифил
1 ч.л. семена кимион
1/2 ч.л. куркума
1/ ч.л. асафетида
1 ч.л. гарам масала

ПРИГОТВЯНЕ:

От съставките за тестото замесете меко не лепнещо тесто. Може да ви е необходима малко вода или повече брашно, в зависимост какво брашно използвате. Моето беше от лимец и овес.
Разделете тестото на равни топки. Разточете всяка топка на кръгъл диск с дебелина около 1 мм, срежеъе наполовина и от всяка половинка оформете конус, като слепите дългата страна на полу-диска.

Направете пълнежа. Смесете намачканите картофи, граха, панир, настърганите моркови и джинджифила. Загрейте малко мазнина в тиган, а като се сгорещи добавете семената кимион. Като запукат, добавете асафетидата и куркумата, оставете да изсъскат и когато пуснат аромата си излейте съскащата мазнина с подправките върху картофите. Добавете гарам масалата, пресен магданоз, посолете и поперчете.

Напълнете всеки конус плътно със сместа и залепете свободната страна. Може да наптравите и други форми на самосите, но традиционните самоси са триъгълни.

Подредете в тава, намажете отгоре с разтопено гхи и изпечете на 200 градусова фурна за около 20 минути като обърнете веднъж да се опекат равномерно и от двете страни.

Сервирайте с чатни по избор, като тъй като самосите са пикантни, най-добре им вървят плодови чатнита със сладко-кисел вкус.

Няма коментари: