сряда, 9 септември 2015 г.

Тинда - къри от тиква



Щем не шем, вече захладня и си е направо есен. Топло, но есен. А за мен, есента е времето на тиквите.

Според Аюрведа, тиквата наистина балансира Вата-доша, особено, ако е основа за някое топло къри. Но и да не сме Вата, време е да започнем прехода от суровите салати към по-сгряващи ястия, за да не излезе нашата Вата извън баланс.







ПРОДУКТИ:

500 гр тиква
250 гр кисело мляко
250 гр домати
1 с.л. олио
1/2 ч.л. синапено семе
1/2 ч.л. семена кимион
1/2 ч.л. гарам масала
1/2 ч.л. куркума
1 ч.л. млян кориандър
щипка асафетида

ПРИГОТВЯНЕ:
изчистете тиквата от семките и кората и я нарежете на кубчета.
Загрейте олиото в дълбок тиган и когато се сгорещи, добавете синапеното семе и кимиона. Оставете да запукат, и добавете останалите подправки и съвсем малко вода. оставете да пуснат аромат, добавете нарязаните на кубчета или пюрирани домати. Разбъркайте, оставете да покъкри и добавете тиквата,както и вода - според колко гъсто искате да бъде кърито Ви.
Оставете да поври, докато тиквата омекне (около 20-30 мин) и накрая добавете киселото мляко, като бъркате постоянно, за да не се пресече. Посолете на вкус и сервирайте горещо.

Аз много импровизирам с подправките, така че и Вие можете да си поиграете с тях - количествата им - според вкуса си. а по-гъсто и богато къри, може да добавите картоф и/или сметана, вместо кисело мляко.

"Тинда" се нарича кърито от бейби-тикви (малки тикви, които се готвят цели), но тъй като аз такива не съм виждала, нормалната тиква също става - само дето външният вид не е съвсем издържан. затова пък е вкусно, а за мен вкусът винаги е по-важен от външния вид.

Няма коментари: