понеделник, 7 септември 2015 г.

Дойде ли ни в повече лятото?


Вече е септември, но жегите продължават.  И да поразхлади, изминалият месец, че и повече жегата не ни остави да дишаме. За някои от нас, слънцето и горещините – колкото и обичани  да са – може да ни дойдат в повече. Как да разберем дали е така и какви са признаците на натрупване на прекалено много Пита (огън) в тялото?




Лятото е сезон на Пита и за онези от нас, които са Пита, топлото време и многото слънце може да ни извадят извън баланс.  И да не сме Пита по рождение, всеки може да се разбалансира от жегата. Един от признаците, че това е станало са възпаленията, както в нервната, така и храносмилателната система. Според Аюрведа, съзнанието и храносмилателната система са първите две места, където можем да забележим признаците на дисбаланс. Ако не им обърнем внимание, дисбалансът (или претоварването на някоя от дошите) може да тръгне към по-дълбоките тъкани. Ако вече имате някакви признаци за възпаление като пъпки, обриви или болки в ставите, значи проблемът се е трупал от известно време. Колкото по-рано обърнете внимание на тези неща, толкова по-ефективно ще се справите прекаления огън, натрупал се във вас.

Един от признаците, че храносмилателната ви система се е възпалила е качеството на изпражненията. Типичното аки  при претоварена Пита е плоско, прилича на лентички и доста по-тънко и тясно от нормалното. Прилича на сладоледа от машинките –не съвсем замръзнал, някак-си лигав. Колкото повече Пита се трупа в храносмилателния тракт, толкова повече акитата става по-меки и хлабави. Когато стените на дебелото черво са възпалени, луменът (отворът) на червата се стеснява и затова изпражненията имат същата, стеснена форма.  Излишъкът на  Пита в дебелото черво, но без възпаление, е по-скоро хлабава, като диария и нуждата е по-честа. Ако голямата ви нужда е по-начесто от 2 пъти дневно, почти със сигурност имате излишък на огън в червата.
Нещо подобно става и в съзнанието. Както имунната система реагира на излишъка от жега, така и съзнанието ни отговаря с повишена реактивност. Това означава, че ни се иска да се защитаваме по-често, изпитваме нужда да спорим и да се конфронтираме с другите по-често, дразним се, ако ни губят времето, не ни разбират и се налага да повтаряме едни и същи неща…Това са все признаци за раздразнена Пита в нервната система. Разбира се, това също ще има физически проявления като стегнатост или скованост в челюстите и врата, сгорещяване по време на сън, горещи вълни през деня.
Как да си помогнем?

Е, очевадно е, че всичко, което намалява Пита ще помогне. Това означава не само да си въздействаме чрез храната, но и да култивираме в себе си охлаждащи и успокояващи навици. Ето някои примери:

  • ·         да избягваме конфронтациите;
  • ·         ароматерапия със сладки и охлаждащи аромати (роза, жасмин);
  • ·         да избягваме да работим много (релаксиращи вечери);
  • ·         да избягваме алкохола;
  • ·         да избягваме киселите и солените храни (особено тип „туршии“);
  • ·         да внимаваме с прекалено пикантните храни;
  • ·         да избягваме ‚пикантните“ хора )нервните, раздразнителните, заядливите, мнителните, прекалено бъбривите и емоционални)
  • ·         да се въздържаме от прекалена сексуална активност (мислете си веднъж седмично).


И още нещо. Нещата, които най-много ни дразнят обикновено отразяват неща в нас, които ни карат да се чувстваме некомфортно. Добре би било да бръкнем по-навътре и да се примирим с тези наши черти и качества, за да не реагираме толкова остро, когато се сблъскаме с тях.


П.С. Като типичен представител на Пита-конституцията, жегата не ме остави на мира. Подутите колене ме мъчиха кажи-речи цялото лято. Освен горепосочените начини да въздействам на възпалението в ставите, започнах да прочиствам организма си с програмата за изчистване на „Сибирско здраве“. Всекидневните масажи с подходящите балсами също вече са част от ежедневието ми. Резултатът е налице – болките и отоците на коленете ми се успокоиха, тялото се връща към баланс. В съчетание с подходящия режим на живот, хранене, йога…стават чудеса!

Ако и вие имате нужда да "разтоварите" лятото от организма си, да се поизчистите и подготвите за есента, обадете се за консултация и съвет. 


Няма коментари: