понеделник, 7 септември 2015 г.

Дисбалансите през погледа на Аюрведа



Д-р Робърт Свобода

Освен ако не сте светци, понякога ще излизате извън баланс и ще се разболявате. Да не се чувстваме добре от време на време е нормално, защото в природата не съществува постоянното перфектно здраве. Всяко тяло-психика-душа има слабо място




Дисбалансът в организма в Аюрведа се нарича „праджнапарада“ – букв.“обида на мъдростта“. Това се случва, когато част от нас настоява да направим нещо, което знаем, че ще е зле за нас. Дълбоко в нас знаем, че не е добре, усещаме го даже, но въпреки това упорито решаваме да действаме имено по този начин, противоречащ на природата ни. Всяка наша част може да извърши праджнапарада – от самозаблужденията на съзнанието до раковите клетки, които въстават срещу мъдростта на организма.

В наше време праджнапарада е едва ли не начин на живот и съвсем не е за учудване, че и дисбалансите на съвременния човек същи са неизброими. Мнозина бягат от действителността и живеят в измислен си свят, но рано ии късно действителността ги удря в лицето. Няма как иначе.

Докато сме още деца, светът за нас е пълен с неограничени възможности. Но порастваме и ограниченията стават все повее и повече – за да живеем уж комфортно в измислени от други рамки. Тези ограничения ни задушават, подкисляват сладостта на живота, но ние ги приемаме безропотно…докато не се разболеем. Болестта е действителността, която ни удря в лицето. Тя е неизбежна, но и необходима. Това е Природата, която ни напомня, че сме се отклонили от пътя. Ако се отворим към нея отново и и позволим да работи вътре в нас, тя ще събуди вродените ни сили за изцеление, за да се върнат нещата към нормалното. И докато не се върнем на пътя, Природата ще продължава да ни напомня с все по-силни удари. Ако и тогава не се вслушаме, потенциалът ни като тяло-психика-душа може и да се изчерпи.

Доколко ефективни ще са вродените ни механизми за изцеление зависи от две неща: доколко се придържаме от подходящия за нас начин на живот (без да стигаме до крайности или да се вкопчваме в това, разбира се) и доколко жизненост има останала в нас. Все пак, никой не е безсмъртен.

И затова, ако не се чувстваме добре или сме болни, трябва да се запитаме много неща, едно от които е как да променим начина си на живот (мислене, хранене, действане), за да изчезне болестта и да се чувстваме добре.

Голяма грешка обаче, би било да започнем да разсъждаваме какво и къде сме сгрешили, че да стигнем дотук. Когато вече сме болни, няма никаква полза да се връщаме в и да ровим из миналото, да си правим някакви повърхностни изводи, че това е довело до онова. Такава аутопсия на миналото повече вреди и хаби енергията, която би трябвало да насочим към изцелението си.
Тъй като е много по-лесно да се справим с дисбалансите и заболяванията още в началния им стадий, добре е да познаваме себе си и да знаем къде са ни слабите места – в тялото, психиката, енергията, духа, емоциите. Така ще можем да ги наблюдаваме и държим под контрол. Самонаблюдение е необходимо и когато се чувстваме прекрасно, за да можем лесно да разберем, когато нещата тръгнат към зле. Колкото по-рано усетим, че нещо не е наред с нас – дори формално да няма все още болест, която да може да бъде диагностицирана по стандартните начини – толкова повече са шансовете ни да не позволим на дисбаланса да разцъфти в болест.


Разликата между Аюрведа и традиционната медицина е в това, че последната е фокусирана върху болестта – дотолкова, че здравето се дефинира като липсата на болест. Аюрведа е изцяло фокусирана върху здравето. Диагностиката в Аюрведа започва с това, кое е подходящо за нас, колко добре сме „нахранени“ (с храна, емоции, впечатления, изживявания), колко сме жизнени, колко ефективно работят всичките ни канали.


От "Аюрведа за жени: пътеводител към жизнеността и здравето" от Д-р Робърт Свобода


Няма коментари: