Киноа (Chenopodium quinoa) e зърноподобна култура, отглеждана предимно заради ядивните си семена. Тя е псевдо-житно растение, защото всъщност принадлежи към семейство Лободови (Chenopodiaceae) (към което принадлежат също спанакът и цвеклото), а не към семейство Житни (като пшеницата) и е едно от растенията с висока хранителна стойност. Киноата е семе, а не зърно и притежава полезни свойства сходни на тези на редица листни зеленчуци като например спанака.
Името „Киноа“ произлиза от испанското
изписване на името на индианския народ
Кечуа
„Kinwa“ или „Qin-wah“. Като реколта най-напред е била култивирана в
района на
Андите на
Еквадор,
Боливия,
Колумбия и
Перу
преди 3000 до 4000 години. Хранителният състав е много добър в
сравнение с основните зърнени култури. Зърната на киноа съдържат
незаменими аминокиселини като
лизин
и големи количества
калций,
фосфор
и
желязо. След прибиране на реколтата зърната трябва да бъдат
обработени за премахване на покритието, съдържащо горчиви на вкус
сапонини. Зърната на киноа се варят като цяло по същия начин,
както оризът, и могат да бъдат използвани в широка гама от ястия.
Листата на киноа се ядат като листни зеленчуци и много приличат на
амарант, но търговската им наличност е ограничена.
Киноата е без глутен и е лесна за усвояване. Подходяща е и за трите доши, като Кафа трябва да я хапват с много зеленчуци, а Вата - с повече мазнина.
Няма коментари:
Публикуване на коментар