петък, 7 август 2015 г.

Спелта




Спелтата (Triticum spelta), в България наричана още динкел, e вид древна пшеница. Била е основна храна в части на Близкия Изток и Европа от Бронзовата епоха до Средновековието.










Днес се възприема като здравословна храна, тъй като има по-висок процент на протеини от пшеницата, както и голямо количество влакнини, минерали и витамини. Има почти 2 пъти повече витамин А и витамини от група B, мазнини, фосфор и белтъчини, докато количествата на глутен са минимални.

Не приема торене (така не може да се увеличава добивът), не поема тежките метали, не се излющва – все причини, които не я правят комерсиална. Брашното, получено от спелта, е фино, а приготвените с него хляб, бисквити и макаронени изделия имат много приятен вкус.

Няма коментари: