петък, 7 август 2015 г.
Ечемик
Ечемикът((Hordéum vulgáre)е четвъртата по важност зърнена култура в света след пшеницата, ориза и царевицата. От всички други зърна обаче, той е най-богат на фибри, около 17%, а някои видове и до 30%! (За сравнение, кафявият ориз има само 3,5%, овесът - 10%, царевицата - около 7%). освен това, докато при другите зърна фибрите са основно в обвивката им, при ечемика, фибрите са и в самото зърно.
Но освен фибрите, ечемикът се цени и заради витаминно-минералното си съдържание. Той е богат на магнезий, фосфор, селен, манган, цинк и мед, както и някои от витамините от В групата, като ниацин (В3) и особено тиамин (В1), например, които се свързват с понижаване на лошия холестерол и антиоксидантната защита на организма.
В Аюрведа, още в древността диабетът е бил лекуван с диета от ечемик, вместо традиционния ориз. Освен това, той е подходящ и за поддържане на теглото, защото е много по-лек от пшеницата и е добър диуретик. Тези му качества, както и сладко-стипчивия му вкус и охлаждащ ефект го правят най-подходящ за Кафа и Питта и не толкова подходящ за Вата, които трябва да го готвят с повече мазнина. Счита се за сатвическа храна и е силно застъпен в йогисткия начин на хранене.
Сладък, охлаждащ, лек. намалява Кафа и Питта, увеличава Вата.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар