Обожавам пълнени чушки - мога да ги ям всеки ден, пълнени с кажи-речи всичко, за което се сетите. Помислете си само - може да направиш каквато си искаш манджа и да я напълниш в чушката!
Чушките, особено, когато са печени придават такъв обаятелен аромат на всичко...Някой да милее по миналите дни, когато по това време на годината по улиците ухаеше на печени чупки? Сега, като че ли, на повечето хора хич не им е до печене на чушки...особено за зимнина.
Така или иначе, ето един вкусен вариант на любимо традиционно ястие.
ПРОДУКТИ (за 4 чушки):
1 чаша ечемик
2 с.л. олио
1 лук
2 ск чесън
1 1/2 чаша козе сирене
1/2 чаша сухи домати, накиснати предварително
4 чушки
магданоз
сол и пипер на вкус
ПРИГОТВЯНЕ:
Накиснете предварително ечемика да омекне. Отцедете от излишната вода.
Смесете всичко и напълнете чушките. Добавете 1-2 ч.л от чурната за вашата доша (не е задължително, но тъй като аз съм Питта и е лято, а и козето сирене не е за Питта, ама пък аз го предпочитам пред други сирена, слагам си от сместа с подправки, която да ми балансира храната). Ако готвите за повече хора, не слагайте чурна. Винаги може да си поръсите вашата порция отделно.
Напълнете чушките, Подредете ги в тава с малко вода и ги запечете на предварително загрята фурна. В началото покрийте тавата, за да се задушат добре, после печете открити. Всичко на всичко, ястието се пече около 30 мин. Но зависи от фурната. моята е непредвидима, затова всеки път трябва да се ориентирам по нюх. Но вие сигурно си познавате фурните и печките. По съшия начин, чуките може и да се сварят на котлон по традиционния начин, ама аз ги предпочитам на фурна, защото не ми се разкашкват толкова, чушката омеква, но остава леко хрупкава, а вкусът....ех, обичам чушки!
Няма коментари:
Публикуване на коментар