събота, 8 август 2015 г.

Пикантна саата от цвекло, зеле и моркови






Това е една лесна, пикантна, вкусна и много полезна салата, която върви добре с всичко. Може да й добавите и настъргана ябълка, кисело мляко за по-охлаждащ ефект или още други хрупкави зеленчуци за повече хранителност. Това е основната рецепта, която си е добра, каквато си е. Сервирайте топла или охладена.








ПРОДУКТИ:

1 средна глава цвекло
1 малка зелка
5-6 моркова
1/4 ч.л. сол
сока на половин-един лимон
черен пипер на вкус
малко чили
щипка асафетида
1/2 ч.л. синап
1 зелена люта чушка

ПРИГОТВЯНЕ:

Сварете на пара цвеклото и морковите, колкото да не са съвсем сурови. Настържете ги и добавете солта, черния пипер и лимоновия сок. Зелето също може леко да мине топлинна обработка, колкото да не е съвсем сурово. (Това е особено важно за Вата, на които не само зелето не им понася, но и не трябва да е сурово).

Загрейте 2-3 с.л. зехтин или олио в тиган и когато се сгорещи мазнината, добавете синапа. Оставете го да изпука и добавете асафетидата, нарязаната на дребно люта чушка и чилито. Разбъркайте и още съскащо излейте върху салатата. Украсете с копър, магданоз или друга зеленина по избор.
 
Мммммм!

Няма коментари: