ПРОДУКТИ:
2 чаши киноа
2 глави лук
2 чаши сирене/извара
1 чаша галета
1/2 чаша бадеми
1/4 чаша нарязан магданоз
2 с.л олио
2 ск чесън
2 зелени люти чушлета
3 яйца
2-3 домата
сол и черен пипер на вкус
ПРИГОТВЯНЕ:
Накиснете киноата предварително в малко вода да се раздуе. Запечете на сух тиган бадемите.
Смесете накиснатата киноа, яйцата, нарязания лук, сиренето, галетата, бадемите, олиото и магданоза и оформете топки. Ако не искате да ползвате яйца (аз не използвах), добавете 2-3 с.л. брашно от тапиока към сместа и малко бакпулвер (но и без него стават). По същия начин, може да използвате оризово брашно вместо галета. Наредете топките в тава, поръсете с още малко олио (ама съвсем малко) и изпечете във загрята до 180 градуса фурна.
Междувременно от доматите, чесъна и лютите чушлета направете сос. Можете да добавите всякакви други подправки към соса като джоджен или мента, босилек и др. Може дори да използвате готов сос на доматена основа, ако нямате време или продукти да си направите.
Когато кюфтенцата са изпечени, извадете ги от фурната и ги пуснете в соса. оваляйте ги добре и сервирайте горещи.
Питта: най-добре пропуснете лука и чесъна.
Кафа: внимавайте с количеството мазнина
Вата: добавете още малко мазнина и чили
Няма коментари:
Публикуване на коментар