петък, 7 август 2015 г.

Как да отслабнем ако сме Питта


Всеки дисбаланс на Питта доша води до едно и същото—емоционално преяждане, поради емоционален стрес. Емоционалният  стресс предизвиква повече отделяне на стомашни киселини и това е причината да ви се яде, и то много. Колкото и да не ви се вярва, именно поради това често сте гладни като вълци и ви се прияждат тежки и охлаждащи храни, като сладоледа, например.

 Звучи ви познато? Тогава четете по-нататък.







Преди всичко друго, трябва да знаете, че всеки дисбаланс на Питта нарушава иначе силното ви храносмилане, което в нормално състояние ви позволява да ядете кажи-речи всичко.

Затова е важно да разберете какво се случва, когато прескачате хранения—което се случва често на вечно заетите Питти...Представете си празна тенджера на котлона. Огънят е силен, а тенджерата празна…Както се казва, язък за тенджерата!

По същия начин, ако не давате храна на силния си огън редовно, всяко следваща храна, която попадне в стомаха ви ще бъде изгорена. Толкова много киселина ще се е насъбрала в стомаха ви, че каквато и да е храна няма да се смели добре. В резултат се образуват толкова много токсини, които допълнително забавят храносмилането и пречат на нормалното усвояване на хранителните вещества. Сами виждате как започва омагьосаният кръг…

И така, ако сте Питта доща, трите най-добри неща, които може да направите за храносмилането си са:

1) да избягвате кисели, солени и лютиви храни, колкото можете;

2) да не ядете, когато сте нервни или претоварени—дори да сте гладни, изчакайте 10-ина минути да се успокоите; и

3) да пиете достатъчно вода, най-добре със стайна температура—още по-добре, ако водата е с добавени билки (вж. по-долу)

Според Аюрведа, ако сте Питта доша трябва да хапвате предимно охлаждаща (но топла) храна, със изсушаващи качества, сравнително тежка (за да ви заземява) и със сладък, горчив и стипчив вкус. Такива са сладките и напълно узрели плодове, млякото, свежото  немазно сирене, листните зеленчуци, особено зелените, броколите, зелето, карфиолът, целината, зеленият боб, тиквичките. За отслабване, добре действа и ряпата дайкон, която може да настържете и посипете върху салатата или ястието си (стига да я обичате).

От мазнините подберете по-леките като зехтина или маслото от ленено семе за готвене, а кокосовото масло—тъй като е охлаждащо—е по принцип най-доброто за вас—и в салати, и за готвене, и за мазане (по тялото). Тези масла ще ви помогнат да смазвате стомаха си, който може лесно да се увреди от прекалената киселинност.

За закуска, която не трябва да пропускате, пийте топло мляко с малко канела. Ако не обичате или избягвате млякото по каквито и да било причини, може да хапвате леко задушени плодове като ябълки, круши и сливи с малко канела. Това ще даде храна на стомаха без да го претоварва. Друг добър избор биха били мюсли или овесени ядки—но студени.

Обядът—според Аюрведа—по принцип би трябвало да е най-обилното ви хранене за деня. Той (идеално) трябва да съдържа около 20% сготвени зърнени храни като басмати ориз, ечемик, киноа, овес или овесени ядки (най-добрият избор сред зърнените за Питта), около 30% белтъчини под формата на бобови храни. Останалите 50% от храната би трябвало да са леко задушени или сварени на пара зеленчуци (но не от скорбяло-съдържащите като картофите), поръсени или сготвени с малко кокосово масло и микс от охлаждащи и засилващи храносмилането подправки като кимион, кориандър, аджвайн (резене) и куркума. Не че не може да използвате и други, но по-малко, отдавайки предпочитание на споменатите 4. Може и да си направите Питта-чурна (смеска от подправки, подходяща за Питта), която да поръсвате на кажи-речи всичко.

За вечеря, която не би трябвало да е много късно, подберете задушени или сварени зеленчуци. Сред зеленчуците подходящи са аспержите, броколите, зелето, чушките, зелените листни зеленчуци. Придружете ги с малко свежо сирене. Избягвайте пържените и силно лютите храни, както и много горещите, солените, мазните и киселите храни, като туршии и изобщо ферментирали храни (включително сирене, изискващо зреене, кисело мляко, домати, сметана, кисели плодове и оцет). Разбира се, трябва да внимавате и с много горещите подправки като червен пипер, чили, синап, черен пипер, карамфил. Използвайте ги по малко, а ако дисбалансът ви е сериозен (натрупали сте много излишен огън), спрете ги като цяло за известно време. Други неща, които трябва да избягвате са месата, горещите храни и напитки, картофите, доматите (кисели и загряващи), твърдите и мухлясали сирена, хляба с мая и загряващи зеленчуци като моркови, цвекло, патладжан, лук и чесън. Интересно, но и медът е сред нещата, които трябва да избягвате, защото той спомага за хиперкиселинността на стомаха. Ядките също не са препоръчителни, с изключение на кокосовите стърготини и бадемите в малки количества. Разбира се, преработените храни са напълно извън играта, защото съдържат много лоши мазнини и други неща, които допринасят за киселинността на стомаха ви, който и без това си страда от това.

От билките най-подходящи са ментата, коренът от женско биле (сладник), гугул и трифала (смес от три билки, широко използвана в Аюрведа). Гугул и трифала могат да се намерят по индийските магазини, както и в някои магазини за био и здравословни храни.

Както виждате, не е много трудно и не изисква гладуване, нито лишаване от любими неща. Но разбира се, само с храната няма да стане...Ако искате да отслабнете, ще трябва да се постараете още.

Вж. препоръки за дневен режим на Питта.

П.С. Обещаните рецепти

Билкова вода за Питта:

Сварете 1 л вода, заедно със:
2 щипки млян сминдух
щипки млян корен женско биле (сладник)
1/4 ч.л. семена кориандър
1/4 ч.л. семена аджвайн (резене)

Оставете да се запари, прецедете и пийте през целия ден. Тази вода охлажда, помага да горите мазнини, да чистите токсини от организма и да усвоявате по-добре хранителните вещества от храната.

Ако имате високо кръвно налягане, диабет или сте склонни към задържане на вода, не добавяйте женското биле.

6 ч.л. семена резене
2 ч.л. семена кимион
2 ч.л. семена кориандър
1 ч.л куркума
1 ч.л. сурова захар
1 ч.л. манго на прах (ако имате)

Това е!




Няма коментари: