вторник, 25 август 2015 г.

Аюрведа за пицата

Мечтаех си за пица,,,здравословна, безглутенова, нискокалорична и още какво ли не, но все пак пица. Наистина, какво друго може да му се прияде на човек в дъждовното и мрачно време, толкова нехарактерно за лятото и толкова неуютно след слънчевата ваканция…
Признавам, пицата – като творение човешко – не е сред най-здравословните храни. Дори е сред най- НЕздравословните.
Но все пак, тъй като сме хора, все някога ще ни се прияде пица, а и – хайде сега – тя може да е много вкусна. А и е практична, когато те мързи да готвиш или просто нямаш време.
Така че, нека си признаем: пицата просто се случва в живота ни. Храната, все пак, не е само здраве. Храната е и повод и начин да бъдем заедно. Едни от най-радостните моменти на моето семейство са когато се събират три поколения на….ПИЦА. Аз може и да смятам, че е еснафско и безотговорно да храниш децата си с мазна, отрупана с колбаси пица, но тук проблемът си е мой…стремежът ми към здраве със сигурност е примесен и с известна доза завист – за радостта от заедността и храната, от липсата на угризения, от свободата да хапваш каквото езикът ти иска. (Моля, въпросът с това дали такава пица изобщо е изкушение и че не трябва да робуваме на езиците си е съвсем различен !)

Да. Времето преди йога. Времето след йога. Но това е друг въпрос.

Според Аюрведа, пицата – такава, каквато я познаваме - си е направо отрова. Но Аюрведа – макар да казва, че трябва да избягваме пицата – все пак не е за перфектно здраве за сметка на хармоничните семейни отношения. Семейните отношения все пак се заздравяват чрез храната: храната събира и доставя удовлетворение.

Разбира се има и други причини да се отклоняваме от перфектната диета – удобството, липсата на време, липсата на друга храна в момента…Каквато и да е причината, обичаме си пицата и това е.

Аюрведа означава „изкуство на живота“, „мъдрост на живота“, а цяло изкуство ( и мъдрост) е да се радваш на живота без да си навреждаш. Тук ще разгледам защо Аюрведа счита пицата за отрова и ще дам някои съвети как да не си навредим прекалено, когато ядем пица. Тези съвети няма да направят пицата здравословна, разбира се, но ще ви помогнат да и се порадвате, поемайки отговорност за здравето си. Разбира се, ако НЕ обичате пица, не е нужно да започвате да я ядете, но ако тя е вашето изкушение, има начин да минимализирате вредния и ефект за здравето ви.

Не забравяйте, че ако СТЕ алергични към глутена, такава пица не е за вас. Пиците, за които говоря тук и които се предлагат по пицариите не са добра храна и за стремящите се към чиста, сатвическа, здраволсовна диета. Но ако ви се наложи или изкушението е прекалено…
Първо: какво е пицата? Защо тя да е отрова според Аюрведа? Нека видим – как се чувствате след като сте яли пица? Най-вероятно ви става тежко, тръгват ви киселини, чувствате се отпаднали и без енергия, доспива ви се, подувате се и дори може да се чувствате малко депресирани. Да, да, освен ако нямате храносмилането на динозавър, със сигурност на следващия ден ще ви е още тежко, ще се чувствате задръстени и ще сте подути.

Според Аюрведа, основните качества на пицата са:

Мазна – всички пици са фрашкани с мазнини от сиренето, кашкавала, колбасите. Толкова много мазнини – повечето „лоши“ може да натоварят храносмилането ви, а това сгъстява кръвта и може да допринесе за камъни в жлъчката.
Пицата е лепкава – ако сте си правили вкъщи пица от обикновено брашно, занете на какво прилича тестото: меко и лепнещо по ръцете преди да е опечено. Разбира се, когато е изпечено, тестото може и да е хрупкаво, но не се подлъгвайте – веднъж като го сдъвчете и то попадне в стомаха ви, ще има да седи там доста дълго време, заради тази лепкавост (идваща от глутена в брашното). Пшеницата и сиренето (особено кашкавалът и другите жълти сирена като пармезан, гауда, едам, ементал и т.н.) оформят лепкава, плътна топка в стомаха ви, много често обвита в слуз. Това често е несмилаемо, защото дори стомашните киселини не могат да проникнат в тази плътна топка. (За сведение, стомашните киселини действат най-вече върху белтъците – в сиренето например, но в тази смес от тесто и сирене би било трудно те да се разградят).

·         Пицата е сладка – и тестото, и сирената са сладки на вкус, а това допринася за наддаването на тегло, диабета и много други неща. Вярно е, че сладкият вкус е сатвически, но все пак важно е и откъде си го набавяме.

·         Пицата е солена – какво друго мислите, че има във всичките колбаси и сирена, че и комерсиални сосове за пица? Многото сол допринася за задържане на течности в организма, а в комбинация с много сладко, нещата наистина стават пагубни. Не се чудете, че сте подути след хапването на пица.

·         Пицата е трудносмилаема – е, ясно е, че като се комбинират две трудносмилаеми неща (сирене и тесто, а още по-лошо сирене, месо и тесто) от трудносмилаемо ще стане много по-трудносмилаемо…Ако – о, ужас – полеете пицата с Кока-кола…

·         Пицата е загряваща – доматите са киселинообразуващи, както и сиренето. В комбинация с мазнини, те прегряват черния дроб. Това означава, че такава комбинация дразни жлъчката и целия храносмилателен тракт. Това е причина и за акне и разни други обриви и пъпки по кожата. В Аюрведа подобното увеличава подобното: все пак пицата изглежда като една голяма гнойна пъпка! Така че, внимавайте, ако сте склонни към такива неща.
От всички тези характеристики на пицата, най-извън баланс са маното, лепкавото и сладкото. Според Аюрведа, ако храната ви е тежка, мазна, лепкава и сладка като пицата, трябва да намерите нещо, с което да я балансирате.Това означава храна, дейности и начин на живот, които са леки, сухи, лесни, горчиви.

Какво да направим?

На първо място, можем да ограничите количеството. В края на краищата, нищо не е фатално, ако е ограничено. Не е необходимо да изяждате цяла пица. Едно-две парчета, в комбинация с друга храна би трябвало да ви нахрани. Следващия път като хапвате пица, обърнете внимание колко всъщност изяждате. По пицариите често индивидуалните порции пици са всъщност прекалено големи за един човек.

Дъвчете добре. Дори да ви се наложи да ядете най-вредната пица на света, ако дъвчете старателно ще вкарате достатъчно влага и храносмилателни ензими от слюнката си в несмилаемата пица. Старайте се максимално да смелите храната още в устата си, Недобре сдъвканата храна е още по-трудносмилаема.

Винаги яжте салата с пицата. И като казвам салата, нямам предвид картофена или някоя салата с много сирене и майонеза. Зелена салата с пресни зеленчуци  като моркови, чушки, броколи, спанак, ряпа…трябват ви влакнини, за да смелите всичко друго.освен това зелените салати са горчиви на вкус, а горчивият вкус увеличава производството на жлъчка, което помага да смелите мазнините и отнема от горещината им. Ако салата е с кисела заливка (а не някоя майонезена и мазна), киселото също помага за олекотяване на мазнините.

Пийте вода със стайна температура с лимон, докато хапвате пицата си. Да, не е добре да се пие вода по време на хранене, но малките глътки вода с лимон няма да навредят. Лимонът във водата помага да се разпали храносмилателният ви огън. По-лошо е да пиете студена бира или други студени напитки, защото те ще загасят храносмилателния ви огън, необходим да се справите с пицата.

Макар да не е винаги възможно, стремете се да ядете тежката храна по-рано през деня. На пицария по обяд? Ами да, в почивните ви дни.

Хранете се с лека храна преди и след пицата си. Ако знаете, че ще ходите на пица, два три дни преди това (и след) яжте леки храни, за да дадете почивка на стомаха си. И не отивайте на пица озверели от глад!

Поразходете се след пицата. Няма нищо по-лошо от това да напълните търбуха и да се гътнете на една страна.

И не се самообвинявайте! Хапнете си, каквото сте си решили (щом вече сте решили), забавлявайте се и бъдете благодарни. Каквото и да ядете, ако го ядете с чувства на съжаление или вина, то със сигурност ще ви навреди. Едно парче пица в края на краищата не е краят на света. Порадвайте му се и се отдайте на спокойната вечер с любимите ви хора.


П.С. Добрата новина е, че ако подхождате към храната си съзнателно и отговорно, скоро такива комерсиално приготвени пици няма да ви изкушават изобщо. А когато сме у дома, има начини да направим пицата си здравословна и не по-малко (че дори и повече) вкусна!

Няма коментари: