петък, 7 август 2015 г.

Как да отслабнете ако сте Вата доша






Дисбалансът във вата доша не само може да ви кара да сте постоянно нервни и неспокойни, постоянно в движение до изтощение, а и да напълнеете, нищо, че по природа не сте склонни към пълнеене.










Вярно е, че като Вата Ви е заложено да сте слаби, но това не означава, че сте имунизирани срещу наддаването на тегло. Може да сте били слаби цял живот, а после изведнъж да качите килограми, заото метаболизмът Ви се е изтощил и храносмилянето Ви е отишло на кино...А и да не сте качили много, натрупването на токсините, които са причината за всичко ще Ви отмъсти, така или иначе.

Но не се притеснявайте, тези прости съвети от Аюрведа ще Ви помогнат в борбата с токсините, теглото и възрастта.

Едно от най-важните неща за Вата е да се храни редовно: редовността не е сред качествата на Вата по принцип и затова придържането към три хранения дневно много помага да се балансира този недостатък. Освен това, тъй като Вата е студена, храната трябва да е задължително топла.

 Вата са и сухи (като вятъра, който им е в повече), затова като цяло храната за Вата трябва да е влажна. Това означава да варите, сотирате, задушавате и да избягвате пърженето и печенето, както във фурна, така и на грил. Пържените и печените храни са по-сухи и допринасят за дисбаланса във Вата.

И пак, никакви студени храни и напитки - в най-лошия случай, нека да са със стйна температура, а нй-добре - топлички.

 Според Аюрведа, ако сте Вата доша трябва да хапвате най-вече храна, която е мазна и тежка. Това не означава готвена с много мазнина храна, а храна, която по природа притежава тези качества.  Пшеницата и пщеничните изделия като пастата са именно такива, например. Подбирайте и храна със сладък, солен и кисел вкус. те увеличават температурата в организма и се справят с вродената Ви студенина. Това правят и загряващите и лющтите подправки като джинджифил, риган, босилек, салвията, мащерката, кимионът, чилито, канелата.

За закуска, която не трябва да пропускате, хапвайте по-разредени, влажни и топли каши с добавено гхи или друга мазнина. Все пак за закуска са най-добри плодовете и за вата подходящи плодове са ябълките и крушите, задушени с канела и индийско орехче, пресните банани, смокини, фурми, грозде.

Обядът, който по принцип би трябвало да е най-обилното Ви хранене за деня. би трябва да съдържа около 20% леки белтъчини (обезмаслени сирена или ако ядете риба), около 30% добре сготвени зеленчуци (цвекло,моркови,  тиквички, праз, аспержи, зелен боб,  лоук, чесън, сладки картофи - т.е. загряващи). 50% от храната Ви трябва да са зърнени, като кафяв ориз, кус-кус, макаронени изделия от пълнозърнеста пшеница.

За похапване между храненията може да си позволите някоя домашно приготвена хлава, осолени ядки с кефир ии кисело мляко (препоръчитено от ов1е ии козе мляко).
За вечеря, която не би трябвало да е много късно, изберете пълнозърнест хляб с  масло и някоя богата топла суа или зеленчуково къри.  Може и да пиете топло мляко и да хапнете малко свежо или крема сирене.  Чаша топло мляко или кефир с малко добавен джинджифил и мед преди лягане ще Ви успокои и ше Ви помогне да спите добре.

Ако сте Вата, избягвайте всякакви студени или замразени храни, включително суровите салати, консервирани храни, сладолед, тръпчивите плодове, студени и сухи снаксове като крекери, солети, чипсове, пуканки. Избягвайте вички видове каши и мюсли (овесени и др), освен пшеничните, ферментиралото и изискващо зреене сирене, червеното месо, студените мезета - всичко това е изключително разбалансиращо за Вас.


Сред зеленчуците и подправките, които трябва да избягвате са червения пипер и чуш-ките като цяло, кълновете, зелето, патладжаните, доматите, картофите и бобовите. Те дразнят системата Ви точно колкото и кафето, черния чай, сладоледът и шоколадът.

Подходящи билки и добавки за Вата:

Ашваганда (намалява физ. и псих. стрес)
Арджуна (намалява емоц. стрес)
пчелен прашец и млечице
спирулина и синьозелено водорасло
вит. А, В, В12, С, D и Е
минералите желязо, калций, мед, цинк, магнезий

Рецепта за Вата чурна:

3 ч.л.  мляно резене или анасон
по 1 ч.л. млян кимион, сминдух, куркума, черен пипер,
сух джинджифил, кардамон, сурова захар, манго на прах (ако имате)

Няма коментари: