петък, 23 октомври 2015 г.

Терин с тиква и ябълки





Миналата седмица една приятелка беше постнала въпрос с какво да замени бисквитите и захарта в една рецепта за терин...Тъй като си нямам идея какво е "терин", просто си казах моите заместители: овесени ядки, смлени с фурми за бисквитите или брашното, фурми и стафиди за захарта...Но като видях рецептата, стана ми ясно, че без никаква захар няма да се размине...защото трябва карамел....Лошо няма, особено след като резултатът си заслужаваше...



ПРОДУКТИ:

около половин тиква (400-500 г)
4-5 ябълки
овесени ядки - около 1 чаша
шепа орехи
чаша стафиди
чаша фурми
около 1/2 чаша кафява захар
1-2 ч.л. канела
1/2 ч.л. индийско орехче
гхи

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Накиснете овесените ядки с фурмите в малко вода. Количеството ядки ще варира от големината на тавата и от желанието ви - колко да е дебел теринът. Внимавайте да не е много водата, за да не стане после каша. Нарежете тиквата и ябълките на тънки лентички/кръгчета. Може да смелите в блендер овесените ядки с фурмите или да не ги мелите, но нарежете фурмите на дребни парченца. Ако пък ви се иска хрупкавост, може да запечете овесените ядки предварително на сух тиган...варианти много.

Карамелизирайте захарта и излейте карамела в тавата, поръсете с гхи и наредете отгоре ред тиквени лентички, ред ябълкови, поръсете с натрошените орехи, ред овесени ядки с фурмите, Поръсете с малко стафиди и канела и пак ред тиква, ред ябълки и т.н., докато ги свършите. Завършете с овесени ядки по плътен слой и запечете на умерена фурна около 20-30 минути. Извадете и обърнете върху плоска чиния. Така карамелът остава отгоре, а отдолу има коричка от овесени ядки.

Това е толкова вкусно, че дори не успях да го снимам цяло...вече част от него бе изядена...другата част изчезна след снимката...

Да ви е сладко!

Няма коментари: