понеделник, 23 ноември 2015 г.

Зелеви тикки


Ето още едно предложение за малко по-здравословни кюфтенца...Когато всичко други ви е втръснало или се чудите как да оползотворите малкото останало зеле...Или вече ви е дотегнало да го ядете само на салата и на фурна...

Аз лично изпекох кюфтенцата във фурната...Нали уж пърженото не било полезно...Получават се и дори не им личи, че не са пържени, освен ако не сте пристрастени към вкуса на пърженото. Но същите може и да изпържите с малко мазнина.Ако не прекалявате, едва ли че ви навреди кой знае колко.



ПРОДУКТИ (около 10-12 люфтенца според големината)

1 с.л. зехтин
1/2 малка зелка
1 лук
2 чаши брашно (аз използвах смес от просо и елда)
около 1 чаша кисело мляко
2 чйца (или 2 с.л. натрошено ленено семе)
4 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода
1 .л. гарам масала
1/4 ч.л. чили или 1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. млян кимион
2 ч.л. млян кориндър
сол и черен пипер на вкус
олио по преценка

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Нарежете зелката и ако имате белндер, смелете в блендера половината от зелето с киселото мляко, яйцата и подправките. Добавете към тях брашното и останалото нарязано зеле, оставете за около 30 минути да постои. оформете кофтенца и ги изпечете в предварително загрята фурна като обърнете веднъж или ги запържете с малко мазнина.

Сервирайте с чатни по избор, най-добре някакво сладко-кисело, или със сос по избор.


Няма коментари: