петък, 23 октомври 2015 г.

Пълнен печен патладжан


На курса в Гърция се запознах с няколко момичета, с които прекарвахме кажи-речи цялото време заедно. Едно от тях - Дора от Унгария - ядеше само това, когато седнехме да похапваме...като че в Унгария нямат патладжани...Аз все твърдях, че и в България си хапваме такива неща...нали, да не падна по-долу...така и не опитах гръцката версия на това ястие, защото все търсех нещо, което никога не съм го яла (в Гърция е трудно да намериш такова, обаче).

Когато се прибрах в България, нямах търпение да си опека патладжан...И ето резултата.


ПРОДУКТИ:

1 патладжан
около 200 г козе сирене
3-4 ск чесън
1 ч.л. кимион
1/2 ч.л. куркума
1-2 зелени люти чушки на вкус
1-2 ч.л. риган, ако има пресен най-добре
джоджен по желание, пак пресен
шепа орехи
лимонов сок
сол и черен пипер на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Измийте патладжана и го срежете на две без да махате кожата или опашката. Издълбайте вътрешността му, посолете и оставете да поседи, докато се извлече сока. Изплакнете сока, поръсете патладжана с малко сол и лимонов сок и го напълнете с натрошеното сирене, което сте разбъркали с подправките и малко олио. Запечете на фурна, докато патладжанът омекне.

Честно, това е по спомени. не си записах точно какво слагах, но ако го направя днес, което смятам да направя, ще сложа точно това. Да ви е сладко!

Няма коментари: