Този гратин се получи тези дни, когато в подготовка за йога-лагера и в желанието да изчистя хладилника от всичко, се оказах....с празен хладилник, в който имаше парче джинджифил, няколко пакетчета с моцарела, 1 тиквичка и 1 домат. Разбира се, някаква паста (пълнозърнеста, от елда или боб мунг) винаги има в килера, както и подправки. Оказва се, че е напълно достатъчно за вкусна и лека вечеря в горещи летни дни.
ПРОДУКТИ:
(за 2 порции)
1 чаша пълнозърнести макарони или друга паста по избор
1 домат
1 тиквичка
1 топче (100 гр) моцарела
някакво песто или паста сос по избор
около 1/2 чаша галета
зелени подправки по избор (риган, босилек, джоджен, чубрица, девесил...)
малко зехтин
ПРОГОТВЯНЕ:
Сварете пастата без да се разкашква. Опечете тиквичката или я изпържете на лентички. Аз не пържа, затова запекох лентичките тиквичка с малко кокосово масло и Питта чурна (защото съм Питта), но вие можете да я подправите с любими подправки.

В тава наредете първи пласт сварената ал денте паста. Отгоре подредете запечената тиквичка. Ако имате песто или сос за паста (аз имах малко изостанало доматено чатни, което исках да изразходвам, за да си направя нова партида), намажете с него тиквичката. Със сос всичко ще стане малко по-сочно, което е добре, защото пълнозърнестата паста остава малко суха. Смесете зелените подправки с галетата и поръсете половината количество върху тиквичката. Нарежете моцарелата на кръгчета и я подредете отгоре. Идва ред на нарязания на кръгчета домат. Най-отгоре поръсете с останалата галета.
Опечете в предварително загрята фурна за около 20 мин и сервирайте горещо.
Няма коментари:
Публикуване на коментар