Моята “ечемичена” диета е към своя край. Две седмици, отдадени на зърнените храни в техния чист вид. Е, ясно е, че не всичко се свеждаше до ечемика—имаше и елда, и лимец...В името на идеята за диета, първата седмица наистина консумирах само накиснатите им зърна без сол, мазнини или каквото и да било друго, освен някоя чашка кефир...Втората седмица обаче, започнах полека-лека да включвам по някой зеленчук и реших поне едно от храненията ми да е някоя нова рецепта...В резултат има някои добри попадения: експериментите винаги водят до открития. А на мен ми се ше все да съм на такава диета...
И така, вчера вечерта беше ред на лимеца…
1/2 чаша лимец, накиснат за няколко часа във вода
1 чаша зеле
2 стръка зелен лук
1 стрък пресен чесън
1 зелена люта чушка
1 ч.л. кимион
1 ч.л. синап
1/2 ч.л. куркума
шепа тиквени семки
2 щипки босилек
сока на 1/2-1 лимон
1 с.л. ги
Разтопете ги-то в тиган. Добавете кимиона и синапа, а като изпукат - куркумата. Разбъркайте и добавете лоука, чесън а и лютата чушка, нарязани на дребно. Оставете да се задушат и добавете зелето с малко вода. Нека се задуши, но не до размекване, зелето трябва да остане хрупкаво, почти свежо. Добавете тиквените семки и босилека, разбъркайте и добавете лимеца, разбъркайте и преди да свалите от огня, добавете лимоновия сок. Всичко става за броени секунди, защото целта е зеленчуците да се стоплят и овкусят, а не да завират. Аз поръсих отгоре с прясна рукола, защото ми беше свършила зеленината, но може да поръсите с каквото ви харесва—целина, копър, магданоз...
Няма коментари:
Публикуване на коментар