петък, 7 август 2015 г.

Топла салата от зеле с лимец



Моята “ечемичена” диета е към своя край. Две седмици, отдадени на зърнените храни в техния чист вид. Е, ясно е, че не всичко се свеждаше до ечемика—имаше и елда, и лимец...В името на идеята за диета, първата седмица наистина консумирах само накиснатите им зърна без сол, мазнини или каквото и да било друго, освен някоя чашка кефир...Втората седмица обаче, започнах полека-лека да включвам по някой зеленчук и реших поне едно от храненията ми да е някоя нова рецепта...В резултат има някои добри попадения: експериментите винаги водят до открития. А на мен ми се ше все да съм на такава диета...

И така, вчера вечерта беше ред на лимеца…

1/2 чаша лимец, накиснат за няколко часа във вода

чаша зеле

2 стръка зелен лук

1 стрък пресен чесън

1 зелена люта чушка

1 ч.л. кимион

1 ч.л. синап

1/2 ч.л. куркума

шепа тиквени семки

2 щипки босилек

сока на 1/2-1 лимон

1 с.л. ги

Разтопете ги-то в тиган. Добавете кимиона и синапа, а като изпукат - куркумата. Разбъркайте и добавете лоука, чесън а и лютата чушка, нарязани на дребно. Оставете да се задушат и добавете зелето с малко вода. Нека се задуши, но не до размекване, зелето трябва да остане хрупкаво, почти свежо. Добавете тиквените семки и босилека, разбъркайте и добавете лимеца, разбъркайте и преди да свалите от огня, добавете лимоновия сок. Всичко става за броени секунди, защото целта е зеленчуците да се стоплят и овкусят, а не да завират. Аз поръсих отгоре с прясна рукола, защото ми беше свършила зеленината, но може да поръсите с каквото ви харесва—целина, копър, магданоз...

Няма коментари: