Макар моята "диета" да не беше съвсем диета в истинския смисъл на думата, ограниченията в храната бяха на лице: никаква сол и повечето дни само на накиснат ечемик с малко кефир или вода...Обичам ечемика, наистина, обичам всички зърнени, ама и небцето ми си копнееше по любимите ми индийски подправки...Ето защо, след като позахраних, нямах търпение за някоя типична "камфърт фуд": нещо вкусно, почти греховно, но и да е достатъчно леко, за да нямам угризения...
Тази рецепта е именно такава. Особено, ако обичате индийската кухня...
за 3-4 порции:
3/4 чаши мунг дал (цепен боб Мунг)
1 лук
1 домат
1 см корен джинджифил
1/4 ч.л. чили
1/3 ч.л. куркума
3 чаши вода
За тадката:
1-2 с.л. ги или олио
1 ч.л. семена кимион
4-5 скилидки чесън (или щипка асафетида)
1-2 зелени люти чушки
1/4 ч.л. гарам масала
1/4 ч.л. чили (или червен пипер)
Сварете мунг-дала във водата, заедно с лука, настргания джинджифил, домата, куркумата и малко чили (или червен пипер, ако не обичате люто). Според желанието може да направите дала по-гъст или по-рядък.
Отделно загрейте мазнината в дъбок тиган, а като се сгореши добавете семената кимион. Като започнат да пукат, добавете нарязаните на дребно чесън и люти чушки. Разбъркайте и оставете да пуснат аромат, но гледайте да не изгори чесънът. Добавете гарам масалата и червения пипер/чилито. Още съскайки, излейте всичкото това във врящия дал. Разбъркайте и сервирайте веднага върху сварен ориз "Басмати". Украсете с нещо зелено (аз имах кипър под ръка и на живо не изглеждаше толкова нескопосано цопнат върху чинията...честно).
Можете да ядете дала и като манджа, и с други зърнени каши или хляб - като чапати, които идеално потъват и допълват вкуса на ястието. Но има нещо магичено във вкуса на горещ дал върху ароматен Басмати...сигурно, затова в Индия го ядат най-често по този начин.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар