петък, 7 август 2015 г.

Кичари с ечемик и червена леща





Седмицата на ечемика започна! Вече трети ден хрупам ечемик и пушек се вдига. Е, за това последното послъгах, щото не съм изпушила още, а и няма как да стане. Моята ечемичена седмица изобщо не е някаква драстична диета или режим, а просто - да го кажем - шанс да обединя желанието за разтоварване и любовта ми към ечемика.






Това зърно е уникално. Първо, защото не е пшеница. Пшеница или лимец, все пшеница. Тя е тежка и достатъчно слузобразуваща. Ечемикът обратното - той е средно лек, дуиретик и гони слузта. Тъй като има и охлаждащи свойства, идеален е за Питта, каквата съм аз. Затова смело пристъпих към ечемичената седмица, което ще рече просто вкусни ястия с основа ечемик. Ето и първото от тях.

КИЧАРИ С ЕЧЕМИК И ЧЕРВЕНА ЛЕЩА

2 чаши червена леща
1 чаша ечемик
1 чаша моркови
1/2 -1 лимон
2 чаши спанак
1 ч.л. синап
1 ч.л. кимион
1 ч.л. куркума
2 см корен джинджифил
1 зелена люта чушка
3-4 зърна черен пипер
2 с.л. ги
вода

Сварете лещата и ечемока предварително. Отделно загрейте ги-то, добавете кимиона и синапа. като запукат, добавете куркумата, настъргания джинджифил, лютата чушка, черния пипер. Когато подправките пуснат аромат, добавете спанака и морковите с малко вода, а после и почти-сварените леща и ечемик. Добавете колккото искате вода (зависи колко гъсто искате да е кичарито) и оставете да заври. Преди да свалите добавете сока от лимона, магданоз или копър по избор, сол на вкус.

Няма коментари: