неделя, 9 август 2015 г.

Палак панир парата



Палак панирът е традиционно северноиндийско ястие, любимо на всеки, който обича индийска храна. "Напъхано" в хляб, то е страхотен начин не само да се използва неизяденото количество манджа, а и да се хапват повече зеленчуци. Много деца, например, не обичат спанак (ох, и аз го недолюбвах като дете, да ми се чудиш на акъла), но в този му вид, няма да усетят какво ядат, защото хлебчетата са вкусни, полезни  удобни за носене със себе си, когато има нужда да имаш закусчица под ръка.





Спанакът по принцип е много удобен зеленчук, защото върви с всичко и може да бъде използван и за сосове за спагети, и както в случая - за хляб.

Панирът пък е прясно сирене, също традиционно за азиатските страни. То не зрее, а се получава само от пресичане на млякото с киселина. Според Аюрведа, това е най-здравословното сирене по принцип, защото не се използва мая за втасването (зреенето) му. Като се изцеди добре се получава плътно сирене, което не се топи при готвене. Уж като изварата, ама не, Изварата се топи и разпада и не можеш да я задържиш на кубчета, например, ако е необходимо в ястия. Освен това, изварата няма този наситен млечен вкус като панира, който прави всяко ястие с панир невероятно вкусно.

Така или иначе, за тези парати може да използвате извара, обикновено краве сирене или панир. Каквото имате.


ПРОДУКТИ:

1 чаша нарязан спанак
1 чаша настъргано сирене/ панир
2 чаши пълнозърнесто брашно
1 с.л. олио / гхи
1 с.л. настърган корен джинджифил
1 зелено люто чушле
1 ч.л. семена кимион
2 ч.л.млян кориандър
1/4 ч.л. куркума
1/4 ч.л. чили
1/2 ч.л гарам масала
сол и пипер на вкус
по желание 1 глава лук

ПРИГОТВЯНЕ:

От брашното и солта замесете меко тесто с достатъчно вода. Междувременно, бланширайте спанака за не повече от 1-2 минути, за да не се изгуби цветът му. (Моят цвят не се вижда, заради сивкостта на брашното, но ако паратите се направят с бяло брашно ще бъдат направо зелени).

Загрейте мазнината в тиган и като се сгорещи добавете кимиона, нарязаната на дребно люта чушка и настъргания джинджифил, куркумата и чилито - в този порядък като разбърквате набързо между тях. Нарая добавете и кориандъра и веднага след него бланширания спанак. ред е на гарам масалата. Пак разбъркайте добре, посолете и поперчете и оставете да се задушава 2-3 минути.

След като се охлади, добавете лука и сиренето към спанака и направете еднородна смес.

Разделете тестото на еднакви по големина топки. Разточете всяка топка на тънък по 1 мм диск. Поставете малко от спаначената смес върху едното роти (дискче). Покрийте с второ, слепете краищата, и отново разточете до по-голям диск. Ако пълнежът ви е по-мокър, при разточването всичко ще се смеси, но и така става.

Изпечете всяка парата от двете страни върху тиган като намажете отгоре с гхи, обърнете и пак намажете с гхи (и олио става, но с гхи са по-вкусни). По време на печенето би трябвало да се появят мехурчета по паратата - колкото повече, толкова по-добре.

Сервирайте горещи като хляб или хапвайте самостоятелно с някое чатни по избор.







Няма коментари: