петък, 7 август 2015 г.

Лобя масала



1 чаша боб "Черно око" (лобя)
2 средни глави лук
3 средни домата
по 1 ч.л. джинджифил и чесън
1 ч.л. гарам масала
1 ч.л. млян кориандър
1 пръчка канела
1 зелена люта чушка
1 дафинов лист
1 ч.л. семена кимион
щипка асафетида, чили...
2 с.л. олио
сол на вкус
3 с.л. сметана или кисело мляко





Накиснете боба за през ноща и после го сварете с малко куркума.
Загрейте олиото в тенджера или дълбок тиган, добавете дафиновия лист и семената кимон. Оставете да изпукат и добаветенастъргания джинджифил и чесън, разбъркайте. Когато пуснат аромата си, добавете лука и оставете да се позлати. Добавете останалите подправки и разбъркайте и те да пуснат аромат. Добавете пасираните или нарязани на кубчета домати. оставете да изгубят суровия си аромат и мазнината да се отдели от тях. Добавете сварения боб и сметаната (или киселото мляко). Добавете по избор и малко лимонов сок, сол и черен пипер. оставете за няколко минути да покъкри и сервирайте горещо с пресен джоджен, ориз и някакви роти или парата.

Няма коментари: