неделя, 1 май 2016 г.
Турска торта с банан и орехи
Чудех се с какво да изненадам моите ученици онзи ден...Козунаци не ям и не обичам, а и ми се щеше да поекспериментирам.
Открих рецептата на тази торта, която се води турска, но не съм сигурна...разбира се, добавих нещо и от мен, както винаги, защото поне при мен, ако спазвам една рецепта точно, тя никога не се получава...
И с моята намеса, се получи това. Вкусно, леко, не е веганско, но все пак достатъчно зравословно.
ПРОДУКТИ:
225 г брашно от лимец (около 1 чаша)
1 ч.л. бакпулвер
шипка сол
100 г кафява захар
100 г гхи
125 мл кисело мляко или кефир
3 с.л. сметана
2 средни банана
За украса:
150 мл смесено кондензирано мляко и сметана
2 с.л. грубо смлени орехи
2 с.л. грубо смелени бадеми
канелена захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Загрейте фурната предварително до 180 градуса.
Миксирайте маслото със захарта. Добавете сметаната и киселото мляко и разбъркайте добре, за да няма бучки.
Смесете брашното, бакпулвера и солта. Добавете намачканите банани,и бъркайте, докато се получи еднородна маса. Изсипете в намазана с гхи форма за печене и изпечете за около 40 мин. когато се изпече, оставете да поизстине за около 10 мин и разрежете на две блата с конец. (Аз не го направих, защото не беше достатъчно дебел - това ще зависи от големината на формата за печене). Намажете долния блат с крема и поръсете с ядките. Похлупете и намажете и отгоре. Украсете с останалите ядки и суров банан (аз пропуснах банана отгоре, защото нямах повече...).
Заради заквасената сметана, кремът се получава сладко-кисел. В оригиналната рецепта, кремът е от "сливки" - сваления каймак на млякото, но тъй като такова чудо не се намира на нашия пазар, а доста мляко ще трябва да изваря, за да му взема каймака, заместих с кондензирано (натурално) мляко и малко сметана, но мисля, че леката киселинка прави крема още по-добър.
Може да експериментирате и с киселомляко, например или като цяло да направите крема от кашу за вегански вариант, но мисля, че ще загуби от вкуса....
Както и да е. Идея за лесна и бърза тортичка...
Да ви е сладко!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар