петък, 29 януари 2016 г.
Салата от авокадо и цвекло
Какво може да се измисли с малко гуакамоле и сварено цвекло? Гуакамолето беше малко като количество, а и нямаше с какво да го хапна...Имах и повече сварено цвекло от предишния ден...Получи се това.
събота, 26 декември 2015 г.
Полусурова тиквена торта
Мярнах тази разкошотия из нет пространствто преди няколко дни, не я записах, но мисълта за нея ме преследваше...до вчера.
Като се чудех с какво да допринеса за Коледната трапеза, реших да се пробвам...но се оказа, че блендерът ми е счупен - добър повод да си изпрося блендер за новогодишен подарък. И така, на ръка, колкото си спомнях и ми подсказваше въображението, се получи това - супер вкусно, полезно и без грам захар.
понеделник, 23 ноември 2015 г.
Печени пържени картофи
Като ми се доядоха пържени картофи онзи ден...а отвътре ме чопли колко са нездравословни и как така ще ми се прияжда нещо нездравословно...
Накрая последвах съвета на един умен човек, който е казал, че "най-добрия начин да устоиш на изкушението е като му се поддадеш"...и си изпекох "пържените" картофки...Всъщност, това е само пример как с малко въображение и излизане "извъ кутията" може и вълкът да е сит и агнето цяло...
Зелеви тикки
Ето още едно предложение за малко по-здравословни кюфтенца...Когато всичко други ви е втръснало или се чудите как да оползотворите малкото останало зеле...Или вече ви е дотегнало да го ядете само на салата и на фурна...
Аз лично изпекох кюфтенцата във фурната...Нали уж пърженото не било полезно...Получават се и дори не им личи, че не са пържени, освен ако не сте пристрастени към вкуса на пърженото. Но същите може и да изпържите с малко мазнина.Ако не прекалявате, едва ли че ви навреди кой знае колко.
петък, 23 октомври 2015 г.
Терин с тиква и ябълки
Миналата седмица една приятелка беше постнала въпрос с какво да замени бисквитите и захарта в една рецепта за терин...Тъй като си нямам идея какво е "терин", просто си казах моите заместители: овесени ядки, смлени с фурми за бисквитите или брашното, фурми и стафиди за захарта...Но като видях рецептата, стана ми ясно, че без никаква захар няма да се размине...защото трябва карамел....Лошо няма, особено след като резултатът си заслужаваше...
Пълнен печен патладжан
На курса в Гърция се запознах с няколко момичета, с които прекарвахме кажи-речи цялото време заедно. Едно от тях - Дора от Унгария - ядеше само това, когато седнехме да похапваме...като че в Унгария нямат патладжани...Аз все твърдях, че и в България си хапваме такива неща...нали, да не падна по-долу...така и не опитах гръцката версия на това ястие, защото все търсех нещо, което никога не съм го яла (в Гърция е трудно да намериш такова, обаче).
Когато се прибрах в България, нямах търпение да си опека патладжан...И ето резултата.
петък, 9 октомври 2015 г.
Да вървим към сатва....
Чели сме още в древните книги, че като цяло йогите се стремят към сатвичен живот. В “Хата йога прадипика” също се казва, че някои техники (като пранаяма, например, изчистването на надите) трябва да се изпълнява само в сатвично състояние...Прадипиката, както и “Йога сутрите’ на Патанджали на места могат да бъдат неразбираеми, ако нищо не знаем за три-гуна (трите основни качества на всичко: сатва, раджас и тамас). Цялата йога се базира върху разбирането за три-гуна…
Абонамент за:
Публикации (Atom)